X

Când urinarea des semnalează o problemă de sănătate: Specific pentru femei și bărbați

O infecție de tract urinar, diabetul sau medicația diuretică sunt numai câteva dintre motivele care cauzează urinare frecventă la femei și bărbați.

Urinarea frecventă poate fi ceva normal – de exemplu, ai băut multă apă – sau poate fi cauzată de o boală, cum ar fi o infecție de tract urinar sau diabetul. Iată câteva cauze obișnuite de urinare frecventă la femei și bărbați:

Ai o infecție de tract urinar

Infecția urinară este cea mai obișnuită cauză de urinare frecventă la femei (deși pot face și bărbații, infecțiile urinare sunt mai dese la femei). Bacteriile infectează rinichii, vezica urinară sau tuburile care le leagă între ele și ori cu exteriorul. Vezica urinară se inflamează și nu mai poate reține la fel de multă urină, care poate fi tulbure, cu sânge sau cu miros ciudat. S-ar putea să ai, de asemenea, febră, frisoane, greață și durere într-o parte sau în abdomenul inferior. În acest caz, medicul va prescire antibiotice.

Bei prea multă apă

Pe lângă faptul că bei apă ca atare, în organism ajunge și apa din legumele și fructele pe care le consumi. Concret, poți obține 20-30% din apă din aceste alimente, iar restul din apa băută ca atare sau din alte băuturi (ceai, cafea etc.).

Poate părea evident, dar dacă ai prea multă apă în corp, e normal să te confrunți cu urinarea frecventă. Atenție, însă, acest lucru ar putea reduce sarea din sânge până la niveluri nesănătoase. Așadar, bea suficientă apă cât să observi că urina este limpede și are o culoare galben deschis, dar nu bea atât de multă încât să îți petreci toată ziua în baie, recomandă doc.ro. În general, este suficient să bei cam un pahar cu apă la o oră și jumătate (cantitățile pot diferi dacă faci sport mult ori dacă lucrezi într-un mediu extrem de cald sau în care faci mult efort fizic).

CITEȘTE ȘI: Cancer de vezică urinară: Simptomele pe care trebuie să le cunoști

Bei prea mult alcool sau cafea

Alcoolul și cafeaua cu cofeină pot acționa ca niște diuretice și te pot face să elimini multă apă. De asemenea, acestea limitează producția de vasopresină a corpului, acel hormon despre care vorbeam mai sus, care le transmite în mod normal rinichilor să elibereze mai multă apă în corp, în loc să o trimită direct în vezica urinară. De aceea, când bei cafea sau alcool, este o idee bună să bei lângă ele și un pahar cu apă.

Suferi de diabet

Urinarea frecventă atât la femei, cât și la bărbați poate fi un semn de diabet. Atât diabetul de tip 1 cât și cel de tip 2 cresc glicemia. Rinichii tăi încearcă să filtreze zahărul, dar nu pot ține întotdeauna pasul, așa că zahărul ajunge în urină. Acesta atrage mai multă apă din corp și te face să mergi mai des la baie. Dacă începi să suferi de sete extremă, să bei multă apă și să urinezi des, mergi la un consult medical.

Ai diabet insipid

Aceasta este o afecțiune diferită de diabetul de tip 1 sau de tip 2. În acest caz, corpul nu poate folosi sau nu produce suficientă vasopresină, un hormon care transmite în mod normal rinichilor să elibereze apă în sânge atunci când este nevoie de ea. Este posibil să te simți obosit, confuz și să-ți fie extrem de sete. De asemenea, urina eliminată zilnic ar putea fi într-o cantitate de cinci ori mai mare decât în mod normal. Dacă ai aceste simptome, fă-ți o programare la medic.

Ai cistită interstițială

Dacă ai cistită interstițială, simți mereu nevoia de a urina, însă cantitatea eliminată este mică. De asemenea, dacă ești femei, s-ar putea să simți durere în abdomenul inferior care se agravează atunci când urinezi sau faci sex. Pentru tratamentul cistitei interstițiale, pe lângă dietă și exerciții fizice, se pot recomanda medicamente, intervenții chirurgicale și kinetoterapie.

Ești în tratament cu diuretice

Diureticele tratează tensiunea arterială crescută și problemele hepatice și renale. Aceste medicamente îți fac rinichii să elibereze mai multă sare în urină, ceea ce duce la urinare frecventă. Din această cauză poți pierde prea mult sodiu și potasiu, motiv pentru care s-ar putea să te simți amețit și să-ți fie greață. Dacă ai aceste simptome, menționează-le medicului, deoarece ți-ar putea schimba doza sau tratamentul. Nu este indicat să îți schimbi singur doza sau să renunți la tratament până nu discuți cu medicul!

Suferi de litiază renală (pietre la rinichi)

Mineralele și sărurile pot forma mici pietricele în rinichi. De obicei, acestea duc la urinare frecventă în cantități mici și alte simptome precum greață, febră, frisoane și dureri severe în lateral și în spate, care se ramifică până la nivelul inghinal. Greutatea corporală prea mare, deshidratarea, dietele bogate în proteine și istoricul familial te fac mai susceptibil să suferi de pietre la rinichi. Acestea se pot elimina singure în unele cazuri, dar în altele este nevoie de o intervenție chirurgicală.

Ești însărcinată

La începutul sarcinii, când există doar un embrion implantat în uter, corpul începe să producă un hormon al sarcinii numit gonadotropină corionică umană care te face să urinezi mai des. În ultimul trimestru de sarcină, pe măsură ce fătul crește, acesta ocupă mai mult spațiu și împinge în vezică, ceea ce, din nou, duce la senzația de urinare frecventă la femei.

Ai vaginită

Urinarea frecventă la femei poate fi provocată de vaginită, atunci când vaginul se infectează și se inflamează din cauza unor bacterii, virusuri, medicamente sau modificări hormonale. De asemenea, afecțiunea poate fi cauzată de unele substanțele chimice din creme, spray-uri sau haine. Ca simptome, te poți confrunta cu urinare frecventă, arsuri la urinare și dureri în timpul actului sexual.

Ai prostata mărită

Prostata mărită poate fi o cauză de urinare frecventă la bărbați. Această problemă poate face ca fluxul de urină să se simtă slab și inegal, însă apare nevoia de a urina frecvent, uneori urgent. În situații mai rare, acest lucru poate fi un semn al unor afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul. Este indicat să mergi la medic dacă te confrunți cu aceste simptome.

CITEȘTE ȘI: Importanţa analizelor de urină: Cât de des trebuie făcute şi ce indică

Ai ajuns la menopauză

Și menopauza poate fi un motiv pentru urinarea frecventă la femei. Mneopauza este momentul în care o femeie încetează să aibă menstruație, în jurul vârstei de 50 de ani. Corpul produce mai puțin hormon estrogen și din acest motiv poți simți nevoia să urinezi mai des.

Ai o tumoră

Atât tumorile maligne, cât și cele benigne din zona pelvină pot cauza urinare frecventă, deoarece ocupă mai mult spațiu în sau în jurul vezicii urinare. Dacă simți o umflătură în abdomen, ai dureri când urinezi sau observi sânge în urină, e necesar să mergi la un control medical.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro